Ünnepséggel emlékeztek meg a Páneurópai Piknikről

A Páneurópai Piknik és a határáttörés 33. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak péntek délután a sopronpusztai Páneurópai Piknik Emlékparkban.

Az ünnepi megemlékezésen dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere szólalt fel először.

„A Páneurópai Piknik megtörténésének pillanatában tudni lehetett már, hogy jelentős történelmi esemény következik be, melynek fényképei és videófelvételei bejárták az egész világsajtót. Egy rab nép adott szabadságot egy másik rab népnek, azzal, hogy engedtük az akkor NDK állampolgárokat Ausztrián keresztül Németország nyugati felébe távozni. A Leghűségesebb Város cím mellett Sopron akkortól már a Szabadság városa is lett. Nekünk most az a felelősségünk, hogy ezt az emléket méltóképp megőrizzük, és ezt az ismeretanyagot továbbadjuk a fiataloknak, hogy ők is hasonlóképp tehessenek. A Páneurópai Piknik eszméje, a szabadságszerető Európa eszméjével azonosítható – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián.

Az eseményen részt vettek a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület és a Konrad-Adenauer-Stiftung tagjai is. Michael Winzer, a Konrad Adenauer Stiftung magyarországi képviseletvezetője a legfőbb üzenetre hívta fel a figyelmet:

„A Páneurópai Piknik egy örökség, amit nekünk kell teljesíteni a jövő generációja számára, mégpedig úgy, hogy kiemeljük az esemény jelentőségét, és mindazzal, ami itt történt. Bátor, polgári kezdeményezés indította el a történelmi folyamatokat – tette hozzá Michael Winzer.

Az ünnepségen felszólalt Knut Abraham. Németország parlamentjének képviselője úgy fogalmazott: a népek nagyon erős, szabadság utáni vágyát valósították meg a határok áttörésekor.

„Egész Európára, nemcsak a németekre, és a magyarokra volt óriási hatással az esemény. Az, hogy ma Európa egységes, ennek a jelentős történelmi fordulópontnak is be kellett következnie. Azok az értékek, mint a szabadság, a függetlenség fontosak a mai napjainkban is, és hálásak vagyunk a magyaroknak azért, hogy akkor, 1989.augusztus 19-én az első lépést megtették – emelte ki Knut Abraham.

Az eseményen részt vett a német parlament egykori CDU képviselője, Katharina Landgraf, Csiszár Szabolcs alpolgármester, dr. Fodor Tamás Sopron korábbi polgármestere, Firtl Mátyás Sopron és térségének korábbi országgyűlési képviselője, Magas László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke, önkormányzati képviselők, valamint tisztségviselők.

A beszédeket követően az emlékezés virágait és koszorúit helyezték el az emlékparkban a kopjafánál, valamint Melocco Miklós Áttörés című alkotásánál.

  • a
  • a
  • a