Történelmi turizmus a Páneurópai Piknik Emlékparkban

Megkezdődött a Látogatóközpont kialakítása az Emlékparkban. Célunk, hogy tovább növeljük a helyszín népszerűségét, és ezáltal minél többen megismerhessék az 1989-es történelmi eseményeket.

A Páneurópai Piknik és a határáttörés az európai újraegyesítés egyik jelképévé vált. Harminc évvel ezelőtt a civil rendezvényt kihasználva több száz keletnémet állampolgár szökött át a szabadságot jelentő nyugatra, amely megfordíthatatlan eseményeket indított el. Ezt követően omlott le a berlini fal, megszületett Németország, illetve Európa újraegyesítése. A kommunista világhatalom összeomlott, véget ért a vasfüggöny-korszak és Közép-Európa is elindulhatott a szabad polgári demokrácia útján.


Fotó: Griechisch Tamás


A Páneurópai Piknik történelmi helyszínével csatlakozunk a Kormány ”30 éve Szabadon” programjához az „Áttörés” jubileumi évfordulójával –mondta el a helyszínen dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere.
Az Emlékpark ma kedvelt turistacélpont, az egykori keletnémet menekültek és rokonaik zarándokhelye. Itt található hazánk első rendszerváltozással kapcsolatos közterületi alkotása, Melocco Miklós Áttörés című szobra. A helyszín megkapta az Európai Örökség címet, elismerve az európai újraegyesítés folyamatában játszott kiemelt szerepét.


Fotó: Griechisch Tamás


Nemzetközi szinten az egyik legismertebb történelmi eseményünk a Páneurópai Piknik. Két, külön-külön is jelentős fejlesztés valósul meg ezzel kapcsolatban. Kormányzati beruházás részeként megújul a Szentmargitbányára vezető út, ennek előkészítő munkálatai már megkezdődtek.



A Páneurópai Piknik Emlékpark területén látogatóközpontot építünk azzal a céllal, hogy minél többen megismerhessék az 1989-es történelmi eseményeket. Egy olyan helyszínt alakítunk ki, amely a turisztikai időszakban lehetőséget nyújt a múlt megismerésérén túl egy kávé vagy frissítő elfogyasztására is. A terasszal együtt mintegy 340 m² alapterületű látogatóközpont április és október között várja majd az érdeklődőket.
Szeretnénk olyan látogatóközpontot létrehozni, amely méltó emléket állít a történelmi eseményeknek. Az Emlékpark területén egy „időkapu” idézi majd meg az egykori vasfüggönyt és a határáttörés pillanatát.
A beruházás TOP-os finanszírozásában valósul meg Magyarország Kormányának és Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával. A kivitelezés 2019 elején kezdődött meg és várhatóan 2019 augusztusában fejeződik be. Az Emlékpark fejlesztésének teljes összege mintegy 400 millió forint.

  • a
  • a
  • a