Szabadtéri kiállítás és kerekasztal-beszélgetés az egykori szervezőkkel

A debreceni és soproni főszervezők tartottak kerekasztal-beszélgetést a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából. A résztvevők közösen nyitották meg a történelmi eseménnyel kapcsolatos szabadtéri kiállítást a Várkerületen.

Osváth Ádám, a Soproni Múzeum történésze elmondta: szeptember végéig látható az installáció, ami elsősorban a szervezők bátorságának állít emléket és arra is kísérletet tesz, hogy érzékeltesse, hogyan is élték át a kritikus napokat az NDK-s menekültek. A tárlatot a Páneurópai Piknik '89 Alapítvánnyal közösen készítették el. A kiállított határőrtorony, a Trabant, a szögesdrót a kor jellegzetességei. A kiállítás további különlegessége, hogy az eredeti berlini falon található graffitiket is rekonstruálták a Handler Nándor Szakképző Iskola segítségével.Dr. Magas László a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke, egykori szervező kiemelte: a Vasfüggöny lebontása szimbolikusan itt Sopronban kezdődött, amikor 1989. augusztus 19-én a Páneurópai Pikniken a keletnémetek áttörték a határt és kijutottak Ausztriába. Ez indította el a rendszerváltást Közép- és Kelet-Európában.A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok, aki hangsúlyozta: folyamatosan emlékeznünk kell a 30 évvel ezelőtt történtekre. Beszélnünk kell róla, hogy egyre teljesebb és hitelesebb képet kapjunk. Büszkék lehetünk rá, hogy Sopronnak ebben a történelmi folyamatban is komoly szerep jutott.


A kiállításmegnyitó után kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a program a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. Itt Dr. Fodor Tamás polgármester köszöntötte a kortanúkat, szervezőket, külön kiemelve a debreceni résztvevőket. A polgármester szerint fontos ez a beszélgetés, hisz így a hiteles gondolatok és emlékek birtokában közeledhetünk a jubileumi 30. évforduló felé.A beszélgetésen részt vett Filep Mária, a Páneurópai Piknik debreceni főszervezője, Dr. Magas László soproni főszervező, a Páneurópai Piknik néhai fővédnökének, Pozsgay Imre államminiszternek titkára, Vass László és Dr. Tóth Imre történész, múzeumigazgató. A moderátor Kuslics Balázs volt. Az eseményen felszólalt Turi Gábor korabeli szervező, a washingtoni magyar nagykövetség egykori sajtóattaséja, továbbá Bella Árpád nyugalmazott határőr alezredes is.


(sopronmedia.hu/paneuropaipiknik.hu, Fotók: Szeniczei Patrik)


  • a
  • a
  • a