Piknik, menekülés, rendszerváltozás – Terítéken 1989

Megkezdődött a Páneurópai Piknik 30. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepségsorozat. A Piknik, menekülés, rendszerváltozás – Terítéken 1989 című konferenciának a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ adott otthont szombaton.

A szakmai konferencián részt vett Dr. Fodor Tamás, polgármester, Dr. Simon István, alpolgármester, Dr. Molnár Ágnes, Barcza Attila és Hende Csaba országgyűlés képviselők, valamint német és magyar meghívott vendégek is.

A program megnyitóján Maren Schoening, a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület elnöke elmondta: a németek hálával gondolnak a magyarokra a Páneurópai Piknik miatt, hiszen a szabadságot köszönhetik nekünk. Hozzátette: a magyarok szabadságvágya hatalmas, hiszen 1956-ban is fellázadtak a szovjet rendszer ellen, 1989-ben pedig itt verték ki az első téglát a berlini falból.


Frank Spengler, a Konrad Adenauer Stiftung magyarországi képviseletvezetője a konferencián kiemelte: 1989 augusztus 19-én 600 keletnémet mehetett át a szabad világba, és ezt a németek sosem fogják elfelejteni a magyaroknak. 1989 szellemiségét, a történelmi eseményeket meg kell ismertetni a fiatalabb generációkkal, hogy megértsék, a szabadság nem mindig magától értetődő – tette hozzá.


A konferencián Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója, Antall József fia is beszélt a jelenlévőkhöz, és elmondta: a rendszerváltoztatás 1979-ben kezdődött, amikor a Szovjetunió lerohanta Afganisztánt. Később ez lett a szovjetek számára az, amit Amerikának jelentett a vietnámi háború. Antall Péter kiemelte: fantasztikus egy többpárti demokráciában élni szabad határok mellett, és ezt csak azok tudják igazán, akik éltek az egypárti rendszerben is. Hozzátette: Sopron nemcsak a Leghűségesebb Város, hanem a szabadság városa is.


A szakmai rendezvény dr. Magas László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke előadásával folytatódott, aki azt mutatta be, hogy milyen események és körülmények vezettek a határáttöréshez 30 évvel ezelőtt.

Fotók: Griechisch Tamás

  • a
  • a
  • a