Megújult a Páneurópai Piknik Emlékpark!

A közel 430 millió forintos beruházásnak köszönhetően a következő turisztikai időszakban már látogatóközpont fogadja majd az érdeklődőket.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvánnyal szorosan együttműködve mindent elkövet azért, hogy az 1989. augusztus 19-én történt eseményeket minél szélesebb körben megismertesse. A megvalósult fejlesztés is ezt a célt szolgálja.A Látogatóközpont egy akadálymentesített 200 négyzetméteres könnyűszerkezetes épület, amely minden év áprilisa és októbere között tart majd nyitva. A létesítmény fő funkciói: közösségi információs tér, múzeumi kiállítótér, kávézó, szociális helyiségek. Az épületben helyet kapott egy interaktív emlékkiállítás a Páneurópai Piknik 1989-es eseményeiről. Az épülethez kialakított elektromos hálózat képes ellátni az Emlékparkba tervezett rendezvények áramigényét.
Az Emlékpark szabadtéri területén a projekt részeként az információs táblák frissített tartalommal és modern formában újultak meg. Helyet kaptak olyan, a sétányba süllyesztett taposókövek, melyek ismertetik a főbb történelmi eseményeket. Az Emlékparkban megújult a sétányok egy része - napelemes LED kandeláberek kerültek az útvonalra. Megújultak a piknikező asztalok, a padok, a pagoda épülete és a harangláb is.

Az Emlékparkban helyet kapott egy új turisztikai attrakció, egy úgynevezett időkapu, amely a határáttörésnek emléket állító 44 négyzetméteres, akadálymentesen megközelíthető installációs épület.
A Páneurópai Piknik Emlékpark 2015-ben Európai Örökség címet kapott. Az elismerést olyan helyszínek érdemelhetik ki, amelyek fontos szerepet játszottak Európa, és az Európai Unió történetében. A Páneurópai Piknik és a határáttörés az európai újraegyesítés jelképévé vált. A történelmi esemény helyszíne ma kedvelt turistacélpont, az egykori keletnémet menekültek és rokonaik zarándokhelye.


Fotók: Szeniczei Patrik

TOP-6.1.4-16-SP1-2017-00002
Összköltség: 426.333.158 Ft
TOP támogatás: 400 millió Ft
Saját erő: 26.333.158 Ft


  • a
  • a
  • a