Elhunyt Helmut Kohl 2017-06-19

Hosszú betegség után, nyolcvanhét éves korában, ludwigshafeni otthonában elhunyt Helmut Kohl, aki az egyik legmeghatározóbb német és egyben európai politikus volt.

Helmut Kohl 1982 és 1998 között volt a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja és 25 éven keresztül állt a német Kereszténydemokrata Unió, a CDU élén. A politikus nemcsak tanúja, hanem alakítója, főszereplője is volt Kelet-Közép-Európa 1989–90-es átalakulásának, melyben a magyarországi rendszerváltozást is jelentősen segítette. Szavai melyek Sopronhoz kötődőnek talán minden soproninak az örök emlékezetébe vésődött, amikor a Páneurópai Piknikre utalva azt mondta: 

"Magyarország ütötte ki az első téglát a berlini falból." 

Múlhatatlan történelmi érdemeket szerzett a német egység megvalósításában, a berlini fal 1989. november 9-i leomlását követően pedig tízpontos programban vázolta az egyesülés véghezvitelét, amelynek végrehajtásában, a nagyhatalmak megnyerésében oroszlánrészt vállalt.

Számunkra magayroknak örök emlékek maradnak tettei és szavai, utobbiakra emlékezve talán elég csak arra gondolni amit a berlini fal leomlásokor mondott a két Németország egyesítésének ünnepén: 

"A Brandenburgi kapu alatti föld magyar föld." 

Az egyesítést követő első szövetségi parlamenti választásokon újra győzni tudott, és sikerét 1994-ben megismételte.

Helmut Kohl hosszú betegség után, nyolcvanhét éves korában, ludwigshafeni otthonában hunyt el.