Európai Örökség cím táblát avattak a Páneurópai Piknik helyszínén 2015-04-29

L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára avatta fel az Európai Örökség cím tábláját a Sopronhoz tartozó Páneurópai Piknik Emlékparkban dr. Fodor Tamás, Sopron polgármesterével közösen.

Az Európai Bizottság döntése értelmében Európa történelmét is meghatározta az 1989-es soproni határnyitás. 16 helyszínnel együtt 2015-ben a Sopron városa által fenntartott Páneurópai Piknik Emlékpark Európai Örökség cím elismerésben részesült.

L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára avatta fel az Európai Örökség cím tábláját a Sopronhoz tartozó Páneurópai Piknik Emlékparkban dr. Fodor Tamás polgármesterrel.

Az eseményen részt vettek dr. Molnár Ágnes és Firtl Mátyás országgyűlési képviselők, dr. Simon István, Sopron alpolgármestere, dr. Magas László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke és a soproni képviselőtestület több tagja.

Dr. Fodor Tamás köszönetet mondott a kormánynak, hogy első magyarországi helyszínként az Európai öökség díjra a Páneurópai Piknik Emlékparkot javasolta.

Az elismerésre 18 országból 36 jelölés érkezett, és végül tíz ország 16 olyan helyszíne kapta meg a címet, amely az egyetemes európai történelemhez kapcsolódok. A díjat április közepén Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, az Európai Unió és a tagállamok politikusai és szakértői jelenlétében adta át a helyszínek képviselőinek.

A Páneurópai Piknik Emlékpark területén 1989. augusztus 19-én rendezett eseményen pár órára jelképesen megnyitották az évtizedeken át szigorúan ellenőrzött és szögesdróttal lezárt magyar-osztrák határt. A rendezvényt több száz Magyarországon tartózkodó kelet-német, NDK-állampolgárnak sikerült kihasználnia, hogy Nyugatra szökjön.

A magyar határőrség annak ellenére nem avatkozott közbe, hogy ebben az időben még tűzparancs volt érvényben, a Magyar Népköztársaság pedig hivatalosan csak pár héttel később döntött úgy, hogy megnyitja nyugati határát az országban várakozó NDK-állampolgárok tízezrei előtt.