Bátor emberek azt cselekedték, ami helyes volt 2015-08-19

Az 1989. augusztus 19-ei Páneurópai Piknikre és az azt követő határáttörésre emlékeztek a magyar-osztrák határon, a Páneurópai Piknik Emlékparkban.

Fodor Tamás, Sopron polgármestere ünnepi beszédében úgy fogalmazott, az azonnal nyilvánvaló volt, hogy a 26 évvel ezelőtti események történelmi jelentőséggel bírnak, az akkor készült felvételek már másnapra bejárták a világsajtót.

Hatásukban még nagyobbak voltak, hiszen hozzájárultak nemcsak a vasfüggöny végleges lebontásához, de Németország újraegyesítéséhez és Európa egységének megteremtéséhez is - jelentette ki.

Hangsúlyozta: azzal, hogy a Páneurópai Emlékpark idén Brüsszelben Európai Örökség-díjat kapott, megerősítették a város szándékát, hogy az emlékhelyet tovább fejlesszék, bemutathatóvá tegyék a nagyközönség, az oda látogató hazai és külföldi turistáknak.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője az évfordulós ünnepségen arról szólt, hogy a több mint 600 keletnémet állampolgár átengedése, az első lépése volt annak a békés forradalomnak, amely a berlini fal lerombolásához és később a német újraegyesítéshez vezetett, ezért pedig szavai szerint örök hála és köszönet illeti a magyarokat, azokat a bátor embereket, akik azt cselekedték, ami helyes volt.

Katharina Landgraf, a német parlament CDU-képviselője levélben köszöntötte az emlékezőket. Ebben arra hívta fel a figyelmet, hogy 70 éve béke van Európában, ám ez a béke törékeny, éppen ezért mindent meg kell tenni fenntartása, megőrzése érdekében.
A béke záloga Európa egységének fenntartása és megerősítése - tette hozzá.

A megemlékezés résztvevői elhelyezték virágaikat és koszorúikat a parkban álló kopjafánál, majd a korábbi évek hagyományait követve emlékfát ültettek.

Az ünnepi programsorozat ezt követően a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban folytatódott, ahol a Soproni Balett a Végtelen Európa című táncművet adta elő.