EURÓPAI ÖRÖKSÉG CÍMET KAPOTT A PÁNEURÓPAI PIKNIK EMLÉKPARK 2015-04-15

Április 15-én Brüsszelben vette át dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere az Európai Örökség Címet, melyet  Magyarországról egyedüliként a Páneurópai Piknik Emlékpark érdemelt ki.

A díjátadó ünnepség a Solvay Könyvtárban volt, ahol a rangos elismerést 10 ország 16 helyszínének Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, Silvia Costa az Európai Parlament képviselője és Jens Nymand Christensen, az Európai Bizottság Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Főigazgatóságának igazgató helyettese adta át.

Navracsics Tibor beszédében elmondta: „Ma 16 helyszínt ünnepelünk, melyek jelentős szerepet játszottak a mai Európa és az Európai Unió történelmében, kultúrájában és fejlődésében. Ezek a helyek az európai történelmet, eszmét és integrációt szimbolizálják. Az európai örökség értéke helyi és egyben európai is, mely átnyúlik a határokon és a közösségeken."

Az európai biztos továbbá gratulált a 16 helyszínnek és köszönetet mondott a tagállamoknak Európa sokszínűségének bemutatásáért, ugyanakkor beszédében azt is hangsúlyozta, hogy ez a cím elősegíti a helyszínek kulturális, turisztikai és gazdasági fejlődését.

Az Európai Bizottság által létrehozott Európai Örökség Cím általános célkitűzése, hogy az európai polgárokban, különösen a fiatalokban, az európai történelem és kulturális örökség közös értékeire és elemeire alapozva megerősítse az Európai Unióhoz való tartozás érzését, megszilárdítsa a nemzeti és regionális sokszínűség elismerését és élénkítse a kultúrák közötti párbeszédet.

Ennek érdekében a cím azon helyszínek szimbolikus értékének hangsúlyozására és ismertségének növelésére törekszik, amelyek jelentős szerepet töltöttek be Európa történelmében, kultúrájában és az Európai Unió építésében.

Az EU határozat alapján Magyarország először 2014-ben javasolhatott legfeljebb négy helyszínt. A helyszínek kiválasztására az emberi erőforrások minisztere pályázatot írt ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hazánkból egyedüliként a Páneurópai Piknik Emlékparkot terjesztette fel a cím elnyerésére. Az európai szakértői testület támogatását követően került tovább a pályázat az Európai Bizottság elé.

Az Európai Örökség Cím elnyerésének egyik előnye, hogy az EB biztosítja a helyszín uniós ismertségét, továbbá egy kidolgozott, nemzetközi szintű kommunikációs stratégiát, logót és a helyszínen elhelyezendő plakettet. A cím elnyerése azonnali pénztámogatással nem jár, de annak birtoklói más közösségi programokhoz nyújthatnak be pályázatokat, ahol státuszuk vélhetően előnyt jelent.
Az 1989. augusztus 19-ei Páneurópai Piknik és a keletnémet menekültek áttörése a vasfüggönyön megfordíthatatlanná tette azt a folyamatot, amely a berlini fal leomlásához és Európai újraegyesüléséhez vezetett.

A Páneurópai Pikniken történelmet írtak. Az 1989. augusztus 19-én 15.00 órára tervezett hivatalos programkezdés előtt az eseményt hírül vett NDK-s menekültek jelentek meg a helyszínen, majd a zárt határkaput átszakítva, több hullámban áttörtek a határon. A feletteseik által magukra hagyott és „szabadságra ítélt" magyar határőrök nem akadályozták meg a szökést, amely így a német egyesülés első igazán látványos akciójává vált. A határáttörés, elvezetett a keletnémet diktatúra fellazításán keresztül a német újraegyesítéshez, ez pedig Európa újraegyesülését is jelentette. Kohl kancellár ezt a következőképpen fogalmazta meg: „Ne feledjük, hogy a Brandenburgi Kapu alatti föld magyar föld! A Berlini Fal lebontása Magyarországon kezdődött, a német újraegyesítés felé az első lépés a Páneurópai Pikniken történt."

 

Fotók: Ezequiel Scagnetti

Videó: itt