Táncfantázia a Páneurópai Piknikről 2014-08-19

Hosszú percekig tartó zúgó vastaps és a közönség hangos tetszésnyilvánítása mellett mutatták be a Végtelen Európa című táncprodukciót, amely Páneurópai Piknik 25. évfordulója alkalmából készült.

A díszelőadás nézőit Pataki András a soproni Petőfi Színház igazgatója köszöntötte, majd dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere jelentette be, hogy a Végtelen Európa táncmű bemutatásával hivatalosan is megalakult a Sopron Balett.

Amikor két évvel ezelőtt Pataki András igazgató irányítása mellett megújult a soproni Petőfi Színház vezetése és Demcsák Ottó munkája nyomán létrejött a tánctagozat, talán még kevesen gondolták, hogy rövid időn belül ez a csapat olyan magas szintű, országosan is elismert teljesítményt nyújt, amelynek eredményeként ma bejelenthetjük: Sopron városának önálló balettegyüttese alakult. Büszkék vagyunk arra, hogy az itt készült táncprodukciók tovább gazdagítják városunk kulturális életét, elviszik hírünket határon innen és túl is. Külön öröm számunkra, hogy ma, amikor a Páneurópai Piknik 25. évfordulójára emlékezünk, egy olyan szakmai műhely létrejöttét is köszönthetjük, amelynek célja a tánc műfaján belül a művészi és stílusbeli sokszínűség bemutatása, hagyományaink őrzése, identitásunk erősítése és az európai gondolkodás megtestesítése. Mindezt teszik a tánc, a mozgás határtalan lehetőségeit felvonultatva - többek között ezt hangsúlyozta dr. Fodor Tamás a város polgármestere, aki sok erőt, hűséget és igazi soproni alkotói energiákat kívánt a Sopron Balettnek.

A Végtelen Európa című előadás Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus, a színház tánctagozatának vezetője és Mikó F. László képzőművész közös munkája. A produkció a díszbemutató után a következő évadban bérletes előadásként látható a Petőfi Színházban, mindemellett szeretnék hazai és külföldi színpadokon is bemutatni. Az előadás nem hagyományos táncmű, hanem sokkal inkább egy összművészeti alkotás, melyben a tánc-videó-zene-fényfestés együttes jelenléte, egy összetett vizuális és esztétikai produkcióban testesül meg.

A színház és más művészeti ágak eredményes találkozása mindig függ az alkotói elképzelésektől és jelen esetben a technikától. Demcsák Ottó szakmai gondolatai, ötletei alapján az előadás a táncra és fénytechnikára épül. A két elemnek az egységesítése volt a feladatunk, miközben szerettük volna, ha a történet és annak üzenete minél hatásosabb módon jutna el nézőkhöz. Ebben nagy szerepet vállalt Bordos László Zsolt fényfestő, akinek 3D-s animációi szó szerint egy új dimenzióba viszik a darabot -hangsúlyozta Mikó F. László.
Az előadásban színpadra lépett a nemzetközi hírű William Fomin, Harangozó-díjas magántáncos, a Győri Balett örökös tagja, aki egy balettmestert alakít a táncjátékban.

A Végtelen Európa története az egyéni és csoportos szabadság¬vágyról, a bezártság és elszigeteltség okozta traumákról és azok feloldásáról szól. Mindezt egy ház - azaz egy ország lakóinak egy napján keresztül mutatja be az előadás, teret engedve közben az álmoknak és vágyaknak, a távoli és a közelmúlt képeinek, valamint a jelen aktualitásainak. A főszereplőket egy bukott angyal és egy seraph kíséri végig a történeten. Felbuk¬kannak a besúgók, a kivezényelt ünneplők, az úttörők és az 1989 előtti élet más, tipikus szereplői.