Együtt ünnepeltek a családok 2011-08-20

A Páneurópai Piknik Emlékparkban korábban még nem látott tömeg volt kíváncsi a családi programokra. Minden korosztály számára biztosított volt a szórakozási lehetőség, a megújult emlékpark pedig kedvelt turisztikai célponttá válhat. A miniszter szerint Sopron nem csak a hűség, hanem a szabadság szimbóluma is.

Gyönyörű természeti környezet, jól kiépített sétautak, padok, asztalok - ezek jellemzik ma a Páneurópai Piknik Emlékhelyet, melynek megújítására Sopron városa nyert Európai Uniós forrásokat. Az avatásra Sopron és Fertőrákos Családi Pikniket szervezett. Már a délelőtti órákban benépesült az emlékpark, hiszen gyermekprogramok várták az érdeklődőket.

Sokan, közel ezren érkeztek kerékpárral a helyszínre, így a szervezők által biztosított mintegy 800 adag gulyásleves így a végén kevésnek bizonyult. Sokan választották az ingyenes buszjáratokat is, így elmondható, hogy valóban volt érdeklődés a programok iránt. A gyerekeknek lufikat, a programokon részt vevő fiatalok között pedig Páneurópai Piknikes tollakat, pólókat, bögréket és frízbiket osztottak a szervezők.

A Családi Pikniken részt vett Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter is.

A szalagátvágást és az ünnepi beszédet megelőzően a miniszternek dr. Molnár Ágnes államtitkár, a soproni városvezetők - dr. Fodor Tamás polgármester, Abdai Géza és dr. Simon István alpolgármesterek -mutatták be az Emlékparkot, bejárva annak helyszíneit. A rövid séta után a színpadon dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere köszöntötte a projektpartnereket, az ünneplőket, és köszönetet mondott a park kialakításáért.

- Sopron és a körülötte lévő régió nemcsak a hűség, de a szabadság szimbóluma is lett azzal, ami itt 22 évvel ezelőtt történt, és ami elindult Közép-Európában: az akkori rendszer, a diktatúra bomlása. Ez az esemény jelentős mértékben hozzájárult ahhoz a rohamos és békés változáshoz, ami Közép-Európára köszöntött - mondta Fellegi Tamás.

„Bátor tettekre volt szükség 22 évvel ezelőtt, és a mai nemzetközi gazdasági helyzetben is bátor tettekre van szükség" - fogalmazott a miniszter. A kormány feladatairól szólva kijelentette: meg kell valósítani azokat a programokat, amelyek eredményeként hazánk új korszakba léphet, és amivel „ismét egy gyarapodó és előrehaladó ország lehet".

Az ünnepélyes szalagátvágással Fellegi Tamás felavatta a Páneurópai Piknik Emlékparkot, majd Sopron polgármesterével közösen emlékfát ültettek.

Az emlékpark megújítása része a „Weg in die Freiheit - Út a szabadságba" címet viselő projektnek, amely az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, az Európai Unió támogatásával valósul meg. A pályázatnak köszönhetően októberben még egy történelmi konferenciát és egy turisztikai workshopot is tartanak a Páneurópai Piknik témakörében.