Könyvbemutató a Páneurópai Piknik évfordulóján 2011-08-19

A Páneurópai Piknik '89 Alapítvány meghívására, a piknik és a határáttörés 22. évfordulóján az egykori szervezők, résztvevők a helyszínen emlékeztek a történelmi eseményekre. Az rendezvényen bemutatták azt a könyvet is, amely a 2009-es konferencia anyagából készült.

Elsőként dr. Magas László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke köszöntötte a soproni és debreceni egykori szervezőket, résztvevőket és a megemlékezésre érkezett vendégeket.

Sopron Megyei Jogú Város közgyűlése 2009-ben a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány részére Civitas Fidelissima díjat adományozott a Páneurópai Piknik szervezéséért, valamint a történelmi esemény hazai és nemzetközi megismertetésében és elismertetésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért. A 22. évfordulón ennek az oklevélnek a hiteles másolatát adták át az egykori szervezőknek, a gondolatszülő debreceni kollégáknak és segítőknek.

Ezt követően dr. Fodor Tamás polgármester jelenlétében Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodavezetője mutatta be a 20. évforduló konferenciájából készített könyvet. Mint mondta: ,,A sopronpusztai események következtében leomlott a berlini fal, és eljutottunk odáig Európában, hogy most már szabadon élhetünk. Az ebből az alkalomból a 20. évfordulón tartott konferencia nagyon fontos volt, hiszen ekkor az igazságról beszélgettünk ".

A kopjafánál dr. Magas László, az alapítvány elnöke és Katharina Landgraf német parlamenti képviselő méltatta az 1989-es eseményeket, kiemelve az európai újraegyesítésre gyakorolt hatását. A résztvevők ezt követően elhelyezték a megemlékezés virágait a kopjafánál.