A Páneurópai Piknikről fiataloknak 2011-07-01

A soproni VOLT Fesztivál kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a fiatal generáció tagjai is megismertessék az 1989. augusztus 19-ei Páneurópai Piknik eseményét, ezért döntött úgy a soproni önkormányzat, hogy az „Út a szabadságba" címet viselő uniós projekt részeként kerekasztal-beszélgetést szervez a fesztiválra.

A Páneurópai Piknik és határáttörés 1989-ben jelentős lökést adott az európai újraegyesítésnek. Ma, amikor a határok szabadon járhatók sok fiatal számára már elképzelhetetlen a vasfüggöny és a rendszerváltozás előtti időszak. Ezért is tartja fontosnak a soproni önkormányzat és a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány, hogy minél több fiatallal megismertessék a sopronpusztai határáttörés eseményét.
A VOLT Fesztivál helyszínén, az Európa sátorral szemben kerekasztal-beszélgetést tartottak ma az egykori szervezők. A résztvevők között volt Bella Árpád egykori határőrparancsnok, dr. habil Gyarmati György az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti levéltárának főigazgatója, dr. Magas László egykori szervező, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke, és Nagy László egykori szervező. Az 1989-es, történelmi jelentőségű esemény résztvevői a szemtanú hitelességével mesélték el mindazt, amit a történelem- és sorsfordító pillanatokban átéltek és tettek. A beszélgetést Kurucz Gyula író moderálta.
Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere örömét fejezte ki, hogy ez a fontos történelmi esemény a VOLT Fesztiválnak köszönhetően sok fiatalhoz eljut. Sopron polgármestere azt is kifejtette, hogy a Páneurópai Piknik és határáttörés eseménye a magyar történelemnek azon ritka eseményei közé tartozik, amely örömteli pillanatokat jelentett és nem gyászt, véráldozatokat. Ez a pozitív eseménysorozat ezért is emelkedik méltó módon a nemzet nagy ünnepei sorába - hangsúlyozta a polgármester.
A rendezvényt a „Weg in die Freiheit - Út a szabadságba" címet viselő projekt részeként szervezték, az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, az Európai Unió támogatásával. Az eseményen azt is megtudtuk, hogy augusztus 19-ére megújul majd a sopronpusztai Piknik emlékpark is, ennek munkálatai már megkezdődtek.