1989-ben Európa szíve voltunk 2010-08-19

A Páneurópai Piknik és határáttörés egykori helyszínén helyezték el a megemlékezés virágait a történelmi esemény 21. évfordulója alkalmából. Itt mutatták be a „Páneurópai Piknik és határáttörés 20 év távlatából" címmel megjelent kötetet, amely a 20. évfordulón rendezett történész konferencia anyagát tartalmazza.

A helyszínen dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere köszöntötte a hazai és külföldi vendégeket. Mint mondta, ez egy valódi közös, európai ünnep amelyre büszkék lehetünk. Sopron polgármestere ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy nemzeti összefogással ismét Európa mintaképe lehetünk, ahhoz hasonlóan, ahogyan 1989-ben Európa szíve voltunk.

Az idei ünnepségen részt vett Katharina Landgraf, a német parlament képviselője, aki az esemény Európára gyakorolt hatását méltatta hozzátéve, hogy a Páneurópai Piknik kiállítási anyagát már több német városban bemutatták és várhatóan a jövőben újabb városokban lesz megtekinthető.

Dr. Magas László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke beszédében kiemelte, hogy egyre többen keresik fel a határáttörés helyszínét, a Sopronba látogatóknak ma már az egyik előre betervezett programja ez a kirándulás. Az alapítvány különösen fontosnak tartja az évenként ünnepi megemlékezést, hiszen felnőtt egy olyan generáció, amely már csak az akkori résztvevők elbeszéléseiből és a kordokumentumokból ismerheti meg a Páneurópai Pikniket és a határáttörést.

Az ünnepséget követően mutatták be a „Páneurópai Piknik és határáttörés 20 év távlatából" című kötetet, amely a 20. évforduló történész konferenciájának anyagát tartalmazza. A bemutatón Pozsgai Imre egykori államminiszter osztotta meg az érdeklődőkkel a rendszerváltozással és a Piknikkal kapcsolatos emlékeit.

A Fertőrákosi Barlangszínházban a hagyományos Európa-koncerten Szokolay Sándor Nyitány-fantáziáját mutatták be, azt a művet, amelyet a Sopronban élő zeneszerző a tavalyi, 20. évfordulóra írt. A műsor további részében Beethoven, Erkel és Kodály művek csendültek fel a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában, Berkes Kálmán vezényletével.