Páneurópai Piknik nap Berlinben 2009-12-07

Németország fővárosába érkezett a Páneurópai Piknik 20. évfordulója alkalmából létrehozott fotó- és képzőművészeti kiállítás. Az Evangelisches Johannesstift igazgatási épületében látható tárlaton a korabeli híres Lobenwein-fényképek mellett nyugat-magyarországi művészek alkotásai is megcsodálhatók.

Filmvetítések és kötetlen beszélgetések előzték meg a délutáni hivatalos kiállítás-megnyitót, így valódi Páneurópai Piknik nap részesei lehettek azok, akik ellátogattak a berlini Evangelisches Johannesstiftbe. Az Európai Unió Kultúra programja által támogatott „Open borders - Páneurópai Piknik 2009" projekt utolsó rendezvényére Berlinbe utazott dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere, aki köszönetét fejezte ki a vendéglátóknak a kiállítás befogadásához.

A megnyitóra érkező vendégeket elsőként Andreas Lorch, az Evangelisches Johannesstift ifjúsági tagozatának vezetője köszöntötte. Mint mondta, nagy öröm számukra, hogy az Európa újraegyesítésében is jelentős szerepet játszó Páneurópai Piknikről náluk nyílhat kiállítás. Ursula Meys, Spandau kerület helyettes polgármestere üdvözölte, hogy a kiállítás anyagát Sopron és Eisenstadt után Berlinben is bemutatják.

Werner Fuhrmann, a Freundeskreis Europa Berlin e.V. vezetője beszédében méltatta az 1989. augusztus 19-én történteket és köszönetet mondott, dr. Fodor Tamásnak a méltó ünnepségért és a Melocco-emlékmű létrehozásáért. Werner Fuhrmann köszönetet mondott Bernd Neumann államminiszternek is, a szövetségi állam támogatásáért.

Dr. Fodor Tamás beszédében elmondta, hogy a határáttörés a szabadság eszméjévé nemesült. Egyszerre döntötte le a fizikai és a lélektani határokat a népek között! 1989. augusztus 19-e után már nem lehetett ugyanazt tenni, mint korábban. Az civil emberek üzentek a politikának.
Sopron polgármestere a kiállítás anyagát ismertetve kiemelte Lobenwein Tamás soproni fotográfus munkáját, kinek történelmi felvételei a világ minden hírügynökségét bejárták húsz esztendeje.

A tárlaton olyan grafikák és festmények is helyet kaptak, melyeket nyugat-magyarországi művészek készítettek. Bemutatkoztak Berlinben Sulyok Gabriella, Giczy János és Szabados Éva alkotásai is, melyek mind az egységes és szabad európai gondolatot fejezik ki, az európai kultúra sokszínűségét és értékeit mutatják.