Kiállítás nyílt a határáttörésről 2009-09-17

2009. szeptember 17-én nyílt meg a Páneurópai Piknik 20. jubileumi évfordulójának alkalmából létrehozott fotókiállítás Kismartonban. A tárlaton a kortanú és fotográfus Lobenwein Tamás fényképei láthatók, valamint grafikák és festmények, amelyeket nyugat-dunántúli művészek készítettek.

A fotókiállítás a 20. évfordulóját ünneplő Páneurópai Piknik rendezvénysorozat részét képezi. A fényképek, amelyek bepillantást engednek a Páneurópai Pikniken lezajlott határáttörés eseményeibe és a rendszerváltozás momentumaiba, 20 évvel ezelőtt készültek Sopronban és a város környékén.

A képzőművészeti alkotásokat a Páneurópai Piknik és a rendszerváltás benyomásai inspirálták. Az egységes és szabad Európa gondolatát, illetve az európai kultúra sokféleségét és értékeit fejezik ki. A képeken a diktatúra nyomorúsága és szükségszerű összeomlása mellett a szabad világ örömét láthatjuk.

A kiállítás az „Open Borders - Páneurópai Piknik 2009" című projekt része, amelyet az Európai Unió „Kultúra" programja támogat. Az „Open Borders - Páneurópai Piknik 2009" című projekt finanszírozásához Sopron, Eisenstadt, a Burgenlandi Kutatótársaság, a Pro Cultura Germanica Alapítvány és a Freundeskreis Európa-Berlin Alapítvány járult hozzá.

A kiállítást Kismarton polgármestere Andrea Fraunschiel asszony és Sopron polgármestere, dr. Fodor Tamás közösen nyitotta meg.

Dr. Fodor Tamás a Páneurópai Piknik és határáttörés, európai történelmi jelentőségét hangsúlyozta. A határáttörés egykori eseménye része a berlini fal leomlásának és Európa újraegyesítésének. Az a hely, ahol Sopron városa méltó emlékművet állított az eseménynek a jubileumi ünnepségek keretében nemcsak a mi népeinknek, hanem egész Európának zarándok helye kell, hogy legyen.

Ott nem nemzeti sorstragédiákra emlékezünk, hanem a szabadság eszméjét, örömünnepét tartjuk. Annak a bátorságnak az örömét, amellyel egy nem szabad nép, egy másik nem szabad népet a szabadságba engedett. Ez az a legnagyobb ajándék, amit egy nemzet, egy másik nemzetnek adhat. A tárlat október 18-ig tekinthető meg Kismartonban a városháza harmadik emeletén.