Magyarország-nap lett augusztus 19-e 2009-08-22

Magyarország-napként ünnepli több amerikai szövetségi állam augusztus 19-ét az 1989-es Páneurópai Piknik évfordulója alkalmából; Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó is külön közleményben méltatta a 20 évvel ezelőtti magyar-osztrák határnyitás jelentőségét.

Washington, Arizona, Új-Mexikó, Kalifornia, továbbá Nevada, Colorado, Texas, Utah és Oregon állam, valamint az Egyesült Államok legnagyobb megyéje, a 10 milliós Los Angeles megye hirdette ki ünnepélyes proklamációban, hogy 2009. augusztus 19-ét Magyarország-napként ünnepli - tájékoztatta Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul az MTI-t.
"Ezen a napon, húsz évvel ezelőtt történelmet írtak, amikor a vasfüggöny hirtelen lebontását követően több száz keletnémet állampolgár özönlött ki Magyarországról Ausztriába demokráciát keresve. Ez nagy jelentőségű esemény volt, amely felgyorsította a berlini fal lebontását és fordulópontot jelentett a hidegháborúban" - tartalmazza a kaliforniai kormányzó hivatalos nyilatkozata. Schwarzenegger hozzátette: "két évtizeddel később, ma ezt az eseményt ünnepeljük, és nagyra értékeljük azt a hatást, amelyet Magyarország gyakorolt vele az egész világra". Az 1989-es határnyitással kapcsolatos események évfordulója kapcsán több megemlékezést rendeztek az Egyesült Államok számos nyugati államában. A határzár lebontásának kezdő napját, május 2-át a Los Angeles-i főkonzulátus kezdeményezésére Wyoming, Montana, Dél-Dakota, Kansas és Alaszka államok Magyarország-nappá nyilvánították. Bokor Balázs hangsúlyozta: az ünnepi nyilatkozatok azt jelképezik, hogy az Egyesült Államokban elismeréssel tekintenek Magyarország 1989-ben tett lépéseire és úgy ítélik meg, hogy az akkori magyar szerep meghatározó volt a korszakváltó időszakban. A Magyarország-nap alkalmából több államban a kormányzó által vezetett testületi ülésen emlékeznek meg az évfordulóról.