Európa-koncert a Barlangszínházban 2009-08-19

Felejthetetlen zenei csemegében volt részük azoknak, akik vagy a helyszínen, vagy a televízió élő közvetítésének köszönhetően otthon hallgathatták végig az Európa-koncertet. A rangos közéleti esemény fényét ezúttal a Páneurópai Piknik 20. évfordulója alkalmából elhangzott beszédek emelték.

A Páneurópai Piknik ritka pillanat volt, mikor a történelmet nem nagy hatalmú vezetők tettei, hanem néhány szabadság szerető polgár bátor kiállása állította teljesen új vágányra. - mondta ünnepi köszöntőjében dr. Szájer József Európai Parlamenti képviselő. A magyar rendszerváltoztatás kiemelkedő civil pillanata volt, amikor nem Bush, nem Gorbacsov, de nem is Horn Gyula, vagy Németh Miklós, hanem néhány tucat debreceni és soproni polgár lépett a világtörténelem színpadára. - Mi nem tudjuk elfelejteni, hogy annak a barikádnak két oldala volt - mondta Szájer József, hozzátéve: Magyarország mai köztársasági elnöke az akkori civil Sólyom László jogászprofesszor tanított meg egy egész országot arra, hogyan harcoljunk szelíden, de keményen a jog eszközeivel a szabadságunkért. Az NDK egyik polgára Angela Merkel civil, ma Németország kancellárja szervezetet alapított a kommunista német pártállam ellen a "demokratikus kitörés" érdekében. De a többi soproni és debreceni civil is a szabadság oldalán álltak, kockáztatva állásukat, egzisztenciájukat.

Dr. Magas László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke megköszönte az önkormányzat és mindazok segítségét, akik önzetlenül hozzájárultak a 20. évforduló méltó megünnepléséhez. - 1989. augusztus 19. 15 óra 57 perc a Páneurópai Piknik történelmi pillanata. Ennek létrejötte köszönhető annak a 30-40 bátor civilnek- tanárnak, mérnöknek, orvosnak, műszerésznek-, akiknek a demokráciában vetett hite képes volt sok ezer embert megszólítani és idehívni egy örömünnepre, hogy együtt bontsuk le a diktatúra gyűlölt jelképét a vasfüggönyt - mondta Magas László. - Köszönhető a szolgálatot teljesítő határőröknek, akik a parancsmegtagadás következményeit is vállalva, az emberség, a humánum oldalára álltak, ahogy később parancsnokuk fogalmazott, „ezzel lehetővé tették, hogy ez a hely emlékhely és nem kegyhely lett." Mindenek előtt azonban köszönhető azoknak a kelet-német nőknek, férfiaknak, apáknak és gyermekeiket karjukban ölelő anyáknak, akiknek szabadságvágya minden félelmet legyőzött és egy pillanat alatt szétfeszítette, áttörte a két világrendszert elválasztó kaput. Nem is sejtve, hogy ezzel a tettükkel a közeljövő európai történelem első mondatát írják le - fogalmazott az egykori szervező.

Sólyom László köztársasági elnök szerint a mostani fényes ünnepség igazságot szolgáltat a civil szervezeteknek. - A húsz év előtti felemelő események ma erőt kell adjanak gyakran reménytelennek tűnő küzdelmeinkben ahhoz, hogy higgyük: igenis van kiút a legnehezebb, legrosszabb helyzetekből is: Európa képes kilábalni a válságból, Magyarország ismét elindulhat felfelé! A Páneurópai Piknik nem mesterséges médiaesemény volt, hanem a történelem előreláthatatlan fordulatát jelezte - mondta Sólyom László köztársasági elnök az Európa-koncert előtt. - Az unió nem fordíthatja el a fejét, ha valamely tagállamában az emberek anyanyelv-használatát korlátozzák, sőt büntetik - jelentette ki Sólyom László.
Sólyom László szerint az Európai Uniónak az a hivatása, hogy az európai polgárok valamennyi közösségének uniója legyen, nemcsak az államoké, hanem a régiók és az etnikai-nyelvi-kulturális közösségek, vagyis a kulturális nemzetek uniója is.

Angela Merkel kancellár a fertőrákosi Barlangszínházban megismételte a magyarokhoz intézett köszönetnyílvánítást. Mint mondta, Németország sohasem fogja elfelejteni azt a segítséget, melyet Magyarország nyújtott Németország újraegyesítéséhez. A kancellár ajándékkal is készült, hiszen az Európa-koncertre elhozta a híres weimari kórust. Az előadás hatalmas siker volt csakúgy, mint a kancellár beszéde előtt felcsendült Nyitány-fantázia, Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző erre az alkalomra írt műve. A szünetet követően, immár az Európa-koncertek hagyománya szerint, Ludwig van Beethoven: IX. szimfóniáját adta elő a Győri Filharmonikus Zenekar és a Páneurópai Piknik alkalmából alakult nemzetközi kórusa.

BTÉ