1989-ben csodák történtek 2009-08-18

Az emlékkonferencia résztvevőit a házigazda város polgármestereként köszöntötte dr. Fodor Tamás, aki az előadás szüneteit is kihasználta az akkori vezető politikusokkal való egyeztetésre. A két napos előadássorozat neves meghívottai személyes élményeiket osztották meg a hallgatósággal.

-Olyan év volt 1989, amelyben csodák történtek, olyan év, amelyben megváltozott a történelem - mondta Wolfgang Schüssel a páneurópai piknik 20. évfordulóján Sopronban tartott emlékkonferencián. A korábbi osztrák kancellár szerint a vasfüggöny megnyitását megelőző hónapokban nehéz döntéseket kellett meghoznia az akkori magyar kormánynak, s arra is ügyelnie kellett, hogy Gorbacsovot és a Szovjetuniót ne hozza kutyaszorítóba. Schüssel szerint ugyanis másképp, szerencsétlenebbül is végződhettek volna a két évtizeddel ezelőtti események, ha az akkori magyar kormányfőtől a határőrség parancsnokáig, vagy éppen a szovjet vezetőkig nem járultak volna hozzá annyian a történtek kedvező alakulásáig.

Az Európai Parlament volt elnöke, Hans-Gert Pöttering Helmuth Kohl egykori német kancellár szavait idézte, amely szerint a berlini falból az első téglát a magyarok ütötték ki.
-1989-ben itt Sopronnál a szabadságba vetett hit, a demokrácia ereje ledöntötte a vasfüggönyt. Olyan volt ez, mint 1956, amikor egy kis nép öntudatára ébredt. Az ő sikerük is ez. Európa nem Brüsszelben van, hanem a kontinensen mindenhol, ahol az emberek kivívják alapvető jogaikat, legyen az a béke iránti vágy, vagy az anyanyelv szabad használata, akár kisebbségi sorban is.

Az emlékkonferencián jelen volt Bella Árpád határőr ezredes is, aki ügyeletes tisztként teljesített szolgálatot az áttörés helyszínén, s aki ugyan feletteseitől tűzparanccsal bírt, nem lőtt a menekülőkre, hanem átengedte őket a határon. -Voltak, akik zokogtak, összeölelkezve sírtak, voltak, akik szinte extázisban nevettek, és voltak, akik hangtalanul némán ültek -monda Bella. -Voltak olyanok is, akik futottak tovább, és az osztrák kollégám kiabált utánuk, hogy hova futnak, hisz már Ausztriában vannak.

Németh Miklós volt miniszterelnök a konferencián elmondta: először, 1989. február közepén Vranitzky osztrák kancellárnak beszélt arról, hogy nem újítják meg, hanem lebontják a vasfüggönyt. Szólt arról is: tőle származik az a mondat, hogy tesztnek szánták a határnyitást. Kíváncsiak voltak arra, mi történik, ha pár száz vagy pár ezer keletnémet átmegy a határon.

Pozsgay Imre, a páneurópai piknik egykori fővédnöke beszédében azt mondta, hogy nem voltak tisztában azzal, mit indítanak el a határnyitással. Hozzátette: a debreceni civil kezdeményezés mellé állt, mert úgy ítélte meg, hogy minden olyan társadalmi kezdeményezést el kell fogadni, amely a menekültkérdés megoldását szolgálja. Ugyanakkor olyan precedenst igyekeztek teremteni, amely a folyamatot visszafordíthatatlanná teszi.

Forrás: MTI, Nyugathír