Összefoglaló az eseményekről 2009-08-14

Sopron önkormányzata a jubileumi évforduló alkalmából vendégül látja a testvérvárosainak delegációit, akik az ünnepi programok mellett a régió más nevezetességeivel is megismerkednek.

Augusztus 17-én indul a „Vasfüggöny - Túra", melynek első napján reggel 8.30-kor Michael Cramer Európai parlamenti képviselő tart prezentációt a résztvevőknek és a sajtó képviselőinek az „Iron Curtain Trail" programról. A két napos túra részletes programja megtalálható a www.hotelsopron.hu oldalon.

Augusztus 17-én, hétfőn10 órakor kezdődik a Történész konferencia a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. A teljes rendezvény nyilvános, a szervezők várják az érdeklődőket. A sajtó képviselőinek biztosítunk helyszínt az interjúk elkészítésére, előzetes sajtóregisztrációra nincs szükség, az interjúkat egyénileg a meghívott vendégekkel kell egyeztetni. A konferencia részletes programja letölthető a www.paneuropaipiknik.hu weboldalról.

Augusztus 17-én, hétfőn 16.30-kor a Doborjáni Oktatási Központ udvarán a nemzetközi ifjúsági tábor résztvevői átadják Sopron városának az „Időkapszulát", amely az európai fiatalok üzenetét fejezi ki a jövő fiataljai számára. Az esemény sajtóprogram, további információ a szervező Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat honlapján (www.gymsmo.hu) található.

Augusztus 18-án, kedden 10 órakor kezdődik az Emlékkonferencia a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. A két napos konferencia nyilvános, a szervezők várják az érdeklődőket. A sajtó képviselőinek nincs előzetes regisztrációs kötelezettsége, interjúk egyéni egyeztetést követően lehetségesek. Részletes program a www.paneuropaipiknik.hu és a www.adenauer.hu oldalon található.

Augusztus 18-án, kedden 16 órakor avatjuk a Japán Kőkertet a Barátság parkban, amely a Schloss Ronsperg Egyesület kivitelezésében valósul meg. Az eseményen részt vesz Japán Magyarországi Nagykövete is.

Augusztus 18-án, kedden 18 órakor indulnak a soproni Fő térről a Naturathlon kerékpárosai, akik aznap este a Páneurópai Piknik Emlékhelyig és vissza, majd augusztus 19-én reggel 9 órakor a Páneurópai Piknik Emlékhelytől egészen Strasbourgig. Az esemény célja, hogy a természetben űzhető sportok által, mint például a kerékpározással, előmozdítsák az ún. Zöld Sáv (Green Belt) természeti adottságainak védelmét, és általában felhívják a figyelmet a természeti kincsek megőrzésének fontosságára, az ökológiai, gazdasági és szociális érdekek ötvözése által. További információ a www.naturathlon.eu oldalon található.

Augusztus 19-én -az Emlékkonferencia második napja mellett- 10 órától már a Szabadság sátor várja az érdeklődőket a Páneurópai Piknik Emlékhelyen.

A jubileumi ünnepség 15 órakor kezdődik a Páneurópai Piknik Emlékhelyen. Részletes program a www.paneuropaipiknik.hu oldalon található. Az eseményre a sajtó képviselőinek előzetesen regisztrálniuk kell.

Az Európa-koncert 19 órakor kezdődik a Fertőrákosi Barlangszínházban. Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy csak azok a vendégek tudnak a barlangszínházba bemenni, akik előzetesen megkapták belépőjegyüket. A sajtó képviselőinek szintén előzetes regisztrációra van szüksége.

A Duna Televízió mind a Jubileumi ünnepséget, mind az Európa Koncertet élő adásban közvetíti.

Augusztus 20-án 14 órától a soproni fő téren igazi könnyűzenei csemege várja az ünneplőket. Részletes program a www.paneuropaipiknik.hu oldalon található.