Készül az „Áttörés” emlékmű 2009-07-30

A Páneurópai Piknik színhelyén már készül az „Áttörés" szoborkompozíció, melynek ünnepélyes leleplezése augusztus 19-én délután lesz. A Reneszánsz Kőfaragó ZRt. munkatársai elkezdték fölállítani a szobor-együttes hátterét képező stilizált és mondanivalójában komoly hangsúlyt képező épületkompozíciót.

Az Áttörés emlékmű meghatározóan építészeti alkotás, melynek része 15 életnagyságú emberalak. Sopron önkormányzata Melocco Miklós Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművészt kérte föl arra, hogy méltó emléket állítson a Sopronpusztán 1989. augusztus 19-én történt határáttörés emlékének.
- Magyarországon ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy ha emlékezünk, akkor a tragédiákra, a bánatos, a szomorú dolgokra emlékezünk -mondta a művész az alkotás kapcsán. -A magyar emlékművek általában a tragédiáról szólnak. Ehhez vagyunk szokva az I. világháború, a II. világháború, az 1956-os emlékművek erről szólnak. Ezúttal a Páneurópai Piknik helyszínén készülő alkotás másról szól. A Páneurópai Piknikre készülő az emlékművet is úgy kell felfogni, hogy végre, egyszer nem valami siratnivalónak állítunk emléket. A határnyitás emlékműve tulajdonképpen a diadalívek rokona lesz, mert itt egy rab nemzet engedett szabadságra egy másik rab nemzetet. Ezért nem tragikus, nem siratnivaló az esemény, és ezért készül egy diadalív, azaz egy olyan mű, amely a diadalív rokona - mondta Melocco Miklós.
A művész kifejtette, azért mondott igent a megtisztelő feladatra, mert ,,végre egyszer egy egészséges dolognak állítunk emléket."